Свещеник в 13-та хватка на джудото
Свещеник в 13-та хватка на джудото / снимкa: DarikNews/
Отец Георги
19233
Отец Георги
Отец Иван
  • Отец Георги
  • Отец Иван

Пореден попски скандал гръмна тези дни. Той пресъздава историята на разкола в Българската православна църква, но на по-битово ниво. Главните герои са двама свещеници – отец Иван и отец Георги, а мястото – Разбоишкият манастир край София. Отец Иван е стопанин на Светата обител от година насам, а по Великден му се случват странни неща. Отец Георги, последовател на алтернативния Синод, индиректно му предлага странна за един свещеник помощ – 60 000 лева и джип, за да предаде манастира в негово владение.

 

От седмица Отец Иван се страхува за живота си след среща със своя предшественик, който след Великден дошъл да си търси пушката и расото, като нахлул в обителта, без разрешението на игумена.

 

Преди това пък чрез баба Славка от съседното село Шума, чийто манастир отец Иван също стопанисвал, отец Георги му предложил помощ, която игуменът нарича „оферта” и е категоричен, че не би се продал.

 

В петък гаровата спирка срещу портите на манастира осъмнала със странни надписи – „юда”, „анатема”, които свещеникът смята за насочени срещу него. На въпрос на Дарик какво ще прави, ако пак му дойдат неканени гости, отец Иван отговори, че ще заложи на 13-та хватка на джудото - ще бяга в планината, бил трениран и нямало да го стигнат.

 

Отец Георги пък категорично отхвърли тези обвинения и каза пред Дарик, че когато отишъл да честити Възкресение на наследника си, отец Иван го посрещнал с газов пистолет и по думите му „изпаднал в истерия, бил с изскочили очи и пяна на уста”. „Ако беше насочил оръжието към мен, щеше да му се случи много неприятна историята, защото аз съм един от първите командоси в България”, добави той.

 

Предишният игумен твърди, че надписите са дело на отец Иван или на негови хора. Недоумява как  може сегашният стопанин на обителта да не допуска хора в манастирската част. Твърди, че не е предлагал пари, а само кола на наследника си. На въпрос как така на добра воля предлага това, защото няма как в наши дни човек да не си помисли, че е користно, отец Георги отговори, че е човек с възможности, тъй като децата му работят в Германия и има роднини в Лос Анжелис, на 20 км от Холивуд.

 

От полицията в Годеч правят проверка по случая и се ангажираха пред Дарик по-често патрул да минава през обителта. Версиите на двамата свещеници можете да чуете в прикачените звукови файлове.

 

Директорът на дирекцията по вероизповеданията в кабинета Емил Велинов изрази убеденост пред Дарик, че т.нар. алтернативен синод не е замесен в случая. Той беше категоричен, че няма заповед на хората на Инокентий за подобни действия. По думите му, може инициативата да е на самия отец Георги.   

 

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.