/ Община Ямбол
Десетилетия наред един паметник на културата в Ямбол с национално значение, предизвикващ гордост у жителите на града - Средновековната ямболска крепост, беше потънал в забрава и се рушеше.

Община Ямбол

Преди малко повече от година Община Ямбол предприе мерки за възстановяването на твърдината със средства от дарители и с помощта на общинските предприятия, съобщиха от Общината.

Община Ямбол

Пространството около крепостта беше открито и бързо се превърна в още едно знаково място за Ямбол. Сега започват и ремонтни дейности, които включват надзиждане на стената, възстановяване на кръглата кула, облагородяване на пространството с нова вертикална планировка.

Общинският съвет реши: По-малко курсове на автобусите и отпадане на някои спирки в Ямбол

Проектът е изработен от архитект Милена Каменова и е дарен от нея за гражданите на Ямбол. Той е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерство на културата.

Община Ямбол

Около крепостта е изградено и художествено осветление. В началото на месеца, като част от програмата за Деня на Ямбол - Свети Дух, до крепостната стена се състоя интерактивният исторически спектакъл "Средновековен Ямбол - търговия, дипломация и война", организиран в чест на 650 години от героичната защита на твърдината, която първа на

Община Ямбол

Балканския полуостров оказва съпротива на османските турци. Отбраната на крепостта е ръководена от господин Шишман, брат на цар Иван Александър. Средновековната ямболска крепост е разположена на естествено укрепено място на един от завоите на река Тунджа, която я огражда от три страни.

Тя е описвана от летописците като една от най-красивите между Хемус /Стара планина/ и Адрианопол /Одрин/ по време на Второто българско царство. Според бившия директор на Регионален исторически музей Петър Петров част от територията, определена за археологически разкопки, преди години е била застроена чрез съмнителни административни процедури. За съжаление, това е попречило да бъдат направени археологични прочувания.