/ iStock/Getty Images
В Ямбол ще започне изграждането на нов парк на запустелия от десетилетия терен на бившата Опитна станция по земеделие в кв. "Хале". Идейният проект предвижда да има игрища за плажен футбол и волейбол с изкуствен морски пясък, както и органична зеленчукова градина, съобщават от пресцентъра на общината.

Планирано е още изграждане на обществен паркинг, зона за разходки на домашни любимци и многофункционална зелена зона - за отдих, концерти и кино на открито. Заложено е и оформяне на пикник зона, алпинеум, скейтпарк, обществено заведение, сух фонтан и детска площадка.

В новия парк ще има и градина за отглеждане на биозеленчуци, подправки и билки. Целта е ямболските деца и младежи нагледно да се запознават с процесите в земеделието и да придобиват практически знания по природни науки, посочват от кметството.

В момента теренът се почиства безвъзмездно с техника и служители на местни фирми. Бизнесът дарява и част от строителните материали, а останалите осигурява Общината. Превръщането на запустелите площи в паркови зони ще се случва поетапно, като ще се търси и европейско финансиране в новия програмен период, допълват от местната управа.
 
БТА