/ iStock/Getty Images
На 14 и 15 май тази година Стралджа става голяма фолклорна сцена. На площад „Демокрация“ в града ще се състоят традиционният събор с конкурс за народно творчество „Мараш пее“ и конкурсът за надпяване „С песните на Вълкана Стоянова“. Заявките за участие и за двата конкурса се приемат до 30 април, съобщиха от местната управа. 

Според регламента на „Мараш пее“ своето майсторство могат да покажат любителски и професионални танцови колективи. Участниците са разпределени в три възрастови групи – до 14 години, от 14 до 25 години, над 25 години. Те могат да представят както автентичен, така и обработен фолклор. Общият награден фонд е 2500 лева, като освен наградите по възрастови групи се връчват и две допълнителни – специална и награда на кмета.

В 12-ото издание на конкурса за надпяване могат да участват индивидуални изпълнители и фолклорни групи, разпределени в различни раздели и възрастови групи. Условието, и за професионалистите, и за любителите, е в рамките на шест минути да изпълнят по две народни песни от репертоара на Вълкана Стоянова – бавна и хороводна. Наградният фонд е общо 2000 лева.

Двата конкурса имат за цел съхраняване на българския танцов и певчески фолклор в неговото многообразие, богатство и колорит. Проявите стимулират интереса и любовта към традициите и осъществяват приемственост между поколенията. Чрез певческия конкурс се откриват и стимулират млади дарования.
БТА