Явор Хайтов 
Явор Хайтов  / Дарик Враца архив
Земеделски народен съюз призова 15-те депутати от всички парламентарно представени партии, избрани от Северозападна България, да не подкрепят Бюджет 2018. Това се случи след работна среща в Монтана, на която ръководството на центристката партия изслуша мнението на своите структури от областите Видин, Враца и Монтана.

"За нас всички региони в България са важни, но днес сме сред вас, защото Северозападна България, най-бедният регион в Европейския съюз, има нужда от повече подкрепа. Надяваме се, че по време на председателството ни на ЕС европейските лидери ще бъдат поканени в тази част на страната, за да се уверят колко "добре живеят" хората тук. Очакваме да видим колко заседания на ЕП ще се проведат в Северозападна България, защото регионът има нужда от подкрепа. Напоследък обаче слушаме само за Западните Балкани, докато хората от областите Видин, Враца и Монтана очакват друго от правителството", заяви лидерът на ЗНС Румен Йончев. Той допълни, че работната среща е дала началото на подготовката на местните структури за предстоящите европейски и местни избори. "Направихме своите изводи след парламентарните избори през март 2017 г. и знаем къде сгрешихме. Не сме част от 44-о Народно събрание обаче и заради голямото разделение в политическия спектър. Ще се опитаме да консолидираме други политически формации около центъра в политиката, който не можа да се случи с патриотите, тъй като те обединиха националистите, а не центристите", допълни лидерът на ЗНС.

Заместник-председателят на партията Явор Хайтов прочете декларация, в която ЗНС призовава 15-те народни представители от Северозапада да не подкрепят бюджета за следващата година. "Земеделски народен съюз и нашите регионални структури в областите Видин, Монтана и Враца призоваваме народните представители от всички политически партии, избрани от тези три района категорично да не подкрепят държавен бюджет, който обрича на геноцид Северозапада. Ние ще следим изказванията и гласуването на всеки един представител в Народното събрание, защото те са там да отстояват интересите на своите избиратели и именно те, избирателите са тези, които ще ги държат отговорни," се казва в документа, представен от Хайтов.

"Дългогодишните приказки за целенасочен фонд за инвестиции и развитие на този изнемогващ край на родината ни и предизборните обещания за мостове, пътища, тунели и инвестиции в подпомагане на бизнеса и подобряване условията за живот остават отново празни. Излъгани и подложени на продължаващата дискриминация са най-вече намаляващият брой упорити и смели българи, които продължават да отстояват правото си да живеят и да се трудят в този район и това не се случва за първи път", се казва още в декларацията.

Явор Хайтов припомни, че ЗНС не е в настоящия парламент, но партията има при кого да иде и да чуе мнението на хората в България. "Ние имаме 196 общински съветници, 60 кметове на кметства и двама кметове на общини", каза още той.

На форума, който се проведе в Монтана, дойдоха активисти на ЗНС от Северозапада, както и областните лидери д-р Валери Велков, Пламен Ганецовски и Макари Георгиев.