Заповядайте край с.Студено буче на фолклорен събор!
Заповядайте край с.Студено буче на фолклорен събор! / netinfo
Празничната програма ще започне в 10 ч. на 3 август. Жителите на селото и техните гости ще се съберат под дебелата сянка на вековните церове в местността “Китка”. Ще ги забавляват самодейни състави от Д-р Йосифово, Липен и Стубел. Певческата група и камерната танцова формация към местното читалище “Изгрев” също ще се включат в концерта.

Тази година единствената културна институция в селото чества своята 80 годишнина. По този повод Община Монтана е подготвила специален подарък. Благодарение на инициативността и активността на новото настоятелство с председател Николай Ставров, читалището посреща празника си с обогатена дейност и обновена материална база. Ремонтите и новото оборудване станаха факт след реализацията на проекти, защитени пред Министерството на културата.

“По обяд ще бъде направен и водосвет. Кметството ще даде курбан” - допълни кметът на Студено буче Петър Александров.

Съборът “Китка” вече две десетилетия се провежда в първия уикенд на август. В началото си той е бил земляческа среща. През последните години обаче се превърна във фолклорен събор и любимо място за изява на самодейци от близки и далечни села.