/ Община Видин
Обществено обсъждане на тема „Подготовка на проектно предложение на Община Видин с наименование „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център "Жул Паскин", се проведе в заседателната зала на Общинския съвет.

На събитието присъстваха Владимир Тошев, народен представител, Албена Георгиева, областен управител на Област Видин, арх. Любомир Станиславов, автор на проекта, Мартин Заимов, изпълнителен директор на Фонда за градско развитие, представители на бизнеса, на учебни заведения и културни институти, граждани.

Кметът на Видин Огнян Ценков изказа своето задоволство от факта, че Общината е на крачка от стартирането на проекта за Синагогата:  “Това е един вълнуващ, съдбовен  момент за всички нас, видинчани, защото след дълго очакване дойде момента, когато поставяме началото на възстановяването на видинската Синагога. С радост и гордост заявявам, че  проектът на Община Видин за възстановяване на

Общественото обсъждане
netinfo

Синагогата скоро ще бъде факт, а първата стъпка е общественото обсъждане пред гражданите на Видин“, каза Ценков. Той разясни механизма за финансиране на проекта - освен безвъзмездните средства по Оперативната програма „Региони в растеж“, се осигуряват средства от финансов посредник, какъвто е „Фондът за градско развитие“, които впоследствие ще се въстановяват от приходите, реализирани от туристическия обект.

Видинският кмет изказа специална благодарност на регионалното сдружение „Шалом“ за дарението, което организацията направи на Община Видин - сградата на Синагогата и терена, върху който е построена.

Арх. Станиславов направи кратка презентация на идейния проект за реставрация на Синагогата. Той показа бъдещата визия на сградата и на обектите, които ще бъдат изградени в непосредствена близост.

Скица на Синагогата
netinfo

Община Видин поема дългосрочно задължение под формата на финансов инструмент от „Фонд за градско развитие“ с общ размер до 1.6 млн. лв., поясни Мартин в. Заемът ще бъде използван за финансиране на част от инвестиционните разходи по проект „Реставрация и адаптация на Синагога-Видин в туристически обект „Културен център“ "Жул Паскин“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020,

Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“. Кредитът ще бъде обезпечен със залог на бъдещи вземания на Община Видин.