/ iStock/Getty Images
Опазване на чистота на пространствата във Враца ще е сред основните цели на проверките от звено „Инспекторат“ към общинската администрация.

Това съобщи пред журналисти кметът Калин Каменов. Проверките ще се извършват не само в района на централната пешеходна зона и площад „Христо Ботев“, а и в жилищните квартали. Фокус при инспекциите ще бъде изхвърлянето на дъвки и цигарени фасове, замърсяването на паркови пространства, увреждането на фасади на обществени сгради и на друга инфраструктура. 

Каменов предупреди, че съгласно общинската наредба за опазване на околната среда и имуществото на територията на общината глобите са от 50 до 500 лв. „Надявам се това съобщение да вразуми някои наши съграждани, които смятат, че да се чисти е даденост - не, не е и струва много скъпо“, коментира кметът.

По думите му на площада и централната пешеходна улица само залепените по настилката дъвки са около 18 хил. За тяхното почистване ще се използва специална техника, но въпреки това отстраняването им ще е трудно.

Калин Каменов обяви още, че асфалтирането на междублокови пространства, там, където живеещите желаят да се случи, ще става само, ако мястото се поддържа чисто. „В момента споровете са откъде да се започне първо, затова преценихме критерият да е това - там, където е най-поддържано и чисто - от там започваме.

Там, където не пазят, ще се научат първо да чистят и тогава ще получат съответната необходима инфраструктура. Смятам, че така е справедливо, ако искаме да живеем добре“, коментира кметът. 

Информация за нарушители може да се подава своевременно в местната администрация на дежурния телефон -  0885/11-88-57 или на официалната страница във фейсбук.
Мая Ценова, БТА