Видин
Видин / Община Видин
Ръководството на Община Видин благодари на учениците и учителите от СУ „Петко Рачов Славейков“ за активната им гражданска позиция и изразена загриженост за опазване на околната среда по отношение разлепването на некролози и други съобщения върху дърветата във Видин.
С Решение №48, взето с Протокол №5/06.03.2001 г., Общински съвет – Видин е приел Наредба за изграждане, стопанисване и опазване на озеленените площи и декоративната растителност на територията на Община Видин, с която съгласно Раздел V, се регламентират условията и реда по опазване на зелените площи и декоративната растителност.

Съгласно чл. 20, ал. 2, т. 6 от горецитираната наредба, в общинските озеленени площи се забранява разлепване на некролози, обяви и рекламни материали по дърветата. В централната градска част на Видин има обособени места с поставени съоръжения за разлепване на рекламни съобщения, обяви, некролози и др. материали. Предвижда се подобни съоръжения да бъдат поставени и на определени от главния архитект на общината места в различните квартали на града.
  
За съжаление,  граждани и представители на различни организации използват и други места, освен обособените, които са  нерегламентирани и неподходящи за подобна дейност. Община Видин влага собствени сили и ресурс за премахване на неправомерно разлепени, или поставени по друг начин плакати, афиши, некролози, съобщения и др.
  
Общинският контролен инспекторат извършва периодични проверки за нарушения, като изготвя констативни протоколи. Такава проверка е направена и след приключване на последните парламентарни избори, като са установени нарушения от страна на политически партии, коалиции и граждански сдружения. Съставени са 8 броя актове за нарушение на чл. 186, ал.3 от Изборния кодекс на: КП „Реформаторски блок – глас народен“; КП „Обединени патриоти, НФСБ, Атака, ВМРО“; ДПС; КП „Нова Република“; КП „БСП за България“ и 1 акт на Гражданско обединение „Единни за промяна“, за нарушение на чл.3, т.5 от Наредба №1 за опазване и поддържане на обществения ред в Община Видин.
  
Издадена е заповед на кмета на Община Видин за премахване на всички материали, поставени извън регламентираните за целта места на територията на града. Община Видин подкрепя всяка инициатива, свързана със загриженост за опазване на околната среда и призовава  гражданите да обединят усилия, за да има градът ни красив и приветлив вид.
 
 
Община Видин