Връщането на центровете за спешна помощ към болниците ще е в полза на пациентите
Връщането на центровете за спешна помощ към болниците ще е в полза на пациентите / Дарик Враца

Ръководството на МБАЛ "Христо Ботев" напълно подкрепя идеята на министъра на здравеопазването за преминаване на спешната помощ към областните болници. "Това ще доведе до по-добро обслужване на пациентите", коментира директорът Орлин Цветков. В момента, според директорът по медицинската част д-р Цветанка Генова, е загубено взаимодействието между Центровете за спешна медицинска помощ и Спешните отделения към болниците.

При необходимост от транспортиране на болен от врачанската болница до лечебно заведение в София например първо трябва да се подаде заявка до Спешния център и ако има свободна линейка - заявката се осъществява като болницата заплаща услугата на центъра.

Друг очакван резултат е повишаване на квалификацията и осигуряване на възможността за професионално развитие на кадрите, работещи в спешната помощ, тъй като те ще могат да работят или специализират и в болницата. Това ще доведе и до повишаване на техните доходи, категорична е д-р Генова.

Във врачанско има един Център за спешна помощ с 6 филиала - в Мездра, Роман, Бяла Слатина, Криводол, Оряхово и Козлодуй. При повикване линейките стигат до болните до 20 мин., изключение прави с.Лютаджик, където поради липса на пряк път времето за това е 40 - 45 мин.