Врачански ученици ще представят България в Страсбург.
Врачански ученици ще представят България в Страсбург. / ППМГ Враца
Отбор от петима класира Математическата гимназия сред водещите на регионалното състезание „Евроскола 2018“ 
24 възпитаници на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ - Враца ще заминат за френския град Страсбург в средата на януари 2018 година, за да „влязат в обувките“ на истинските евродепутати. В продължение на ден младите европейци от Враца ще участват в заседанията на различни работни групи и комисии, за да добият реална представа за Европейския парламент, както и за процедурите, чрез които се гради бъдещето на обединена Европа.

Отборът на ППМГ – Преслава Кузова, Илина Павлова, Мартина Маринова, Виктория Кузманова и Христиан Младенов изтегли последния, дванайсети стартов номер в състезанието и най-трудната тема от конспекта – първата, засягаща същността на самия Европарламент, устройството му, парламентарните групи в него и механизмите, по които институцията функционира. Въпреки напрежението и проточилото се във времето състезание те успяха да впечатлят журито и публиката и да постигнат успех.

Информационна кампания на ОИЦ-Враца

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС.

Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки се допринася за развитието на европейско съзнание.