Красимир Богданов
Красимир Богданов / ВМРО - Враца
Депутатът от ВМРО Красимир Богданов отново застана на страната на читалищата в България. Народният избраник от Враца, представи в Комисията по културата и медиите  и пред министъра на културата Боил Банов петиция, подписана от 18 и подкрепена от стотици други читалища в страната. С нея, тези уникални културни и просветни средища изразяват недоволството си от новия закон, с който читалищата вече се включват в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, с което са приравнени с търговските дружества, с всички произтичащи тежести от това. Те поставят въпроса: От кога институция като българското читалище се свързва с риск от изпиране на пари и финансиране на тероризъм?

В петицията са посочени и механизмите за отчитане на дейността и финансовите разходи на читалищата, и абсолютната липса на необходимост на усложняването на изискванията. Самодейците се опасяват, че това е стъпка към оттегляне на държавата от ангажиментите за съхраняване на живите съкровища на България и поставяне на читалищата в ситуация на пазарна икономика и конкурентна среда - да се самоиздържат и самофинансират.

В отговор на въпроса, каква е позицията на Министерството, Банов отговори, че финансов контрол върху предоставяните от държавата средства трябва да има, но същевременно е раздвоен, какво е най-правилното решение за развитието на читалищата. На дуплика на Богданов, министърът заяви готовност да се срещне с авторите на петицията и да се обсъдят техните предложния.

Това е пореден опит на депутатът от ВМРО да подпомогне дейността на българските читалища. Припомняме, че преди година и половина, той постави въпроса за недостига на средства за покриване на увеличението на минималната работна заплата и принудителното излизане в неплатен отпуск на работещите в читалищата. След предложение на Министерството на културата, тази недомислица беше поправена. При разглеждането на бюджета за 2019г. пък, Богданов внесе предложение за увеличаване на размера на стандарта за субсидирана бройка, определен от културното министерство, което необосновано беше отхвърлено в пленарна зала.
 
 
ВМРО - Враца