Паметникът на Христо Ботев във Враца
Паметникът на Христо Ботев във Враца / Дарик Враца
Враца отбелязва днес своя празник. Денят ще започне с възпоменателна панихида в храм „Свето Възнесение“ за Христо Ботев и неговите четници. В 9 часа стихове и песни ще бъдат представени по Ботевата алея, край с.Косталево. Час по-късно ще е тържественото заседание на Общинския съвет, с участие на гости от побратимените на Враца градове, народни представители, почетни граждани и др.

Тази година званието “Почетен гражданин на Враца” ще получат инж. Тодор Топалски за приноса му в областта на строителството и изграждането на съвременната градска среда, полк. Васил Таслаков (посмъртно) за проявена изключителна храброст и героизъм в Първата световна война и д-р Костадин Шахов – бивш кмет на Враца - “за изключителен принос в развитието на община Враца”. “Наградата на Враца” ще бъде дадена на Драгомир Димитров – Драго от “Фамилия Тоника” за цялостен принос в областта на културата, на сдружение “Враца софтуер общество” за изключителен принос в областта на образованието, на Центъра за работа с деца във Враца и на Младежкия дом за цялостна дейност и популяризиране на града на национално и международно ниво. Наградата на Враца за 2018 г. ще получи и Ивайло Гладнишки за принос в професионалното образование във Враца и модернизирането на училищната среда в Професионалната техническа гимназия “Н. Й. Вапцаров”.
 
В 13,30 ч. ще е поклонението на лобното място на Христо Ботев, в местността „Камарата“, във Врачанския балкан. В 19,30 часа ще е традиционния тържествен концерт, а митинга-заря започва в 21 часа. Кметът на Враца забрани използването на дронове по време на тазвечерния митинг заря на площад Христо Ботев. В заповедта се казва, че забраната ще важи за времето от 18 до 24 часа, на 1 юни. Тържествата се провеждат под егидата на президента на България Румен Радев, който ще пристигне във Враца непосредствено преди митинга.