Унгарският посланик Андраш Клейн на посещение във Видин
Унгарският посланик Андраш Клейн на посещение във Видин / Община Видин

Негово Превъзходителство Андраш Клейн - извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария у нас, бе на посещение във Видин в рамките на инициативите по повод годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода от 1848-1849 г. и националния празник на страната, който се отбелязва на 15 март. Той бе придружен от Миклош Пек - заместник-ръководител на мисията, Тибор Немет - търговски съветник и Золтан Влад - втори секретар в посолството.

По време на разговора между кмета на Видин и унгарския посланик бе договорено до една година да бъдат направени стъпки за побратимяване на крайдунавски град с град в Унгария, както и да се организира форум, на който да се излезе с конкретни предложения за създаване на производствени предприятия у нас от страна на унгарски предприемачи.

Унгарският посланик Андраш Клейн на посещение във Видин
netinfo

Визитата продължи с церемония пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града.

Лайош Кошут става министър в първото унгарско правителство, а на 2 май 1849 г. е избран за унгарски президент. След неуспеха на революцията намира убежище извън страната си. „Видин става гостоприемен дом за него в продължение на около три месеца. И ще запази завинаги спомените, свързани с неговото пребиваване тук" - каза кметът на общината.

Унгарският посланик Андраш Клейн на посещение във Видин
netinfo

Посланик Андраш Клейн изрази благодарноста си за уважението на видинските граждани към паметта на техния велик сънародник.

По традиция пред паметната плоча на Лайош Кошут бяха поднесени венци и цветя. След това гостите разгледаха къщата, в която е пребивавал унгарският революционер. Те бяха посрещнати от Сашка Николова, която живее в дома и е потомка на хората, приютили някога Кошут.

В края на визитата си Андраш Клейн, придружен от кмета на общината Герго Гергов, посети Дунав мост Видин-Калафат.