Кметът и други видинчани се снимаха на ретро парада.
Кметът и други видинчани се снимаха на ретро парада. / Община Видин
При много голям интерес протече Ретро парад Видин 2018, който се провежда под патронажа на кмета на Общината Огнян Ценков. Началото на проявата бе поставено през миналата година, а неин инициатор е видинчанинът Иван Цолов. Участници от България, Румъния и Сърбия подредиха автомобилите си на паркинга при общинската сграда, където гражданите можеха да ги разгледат. Оттам колоната потегли към бившето военно поделение за официалното откриване.

Гости на парада
Община Видин


Кметът отправи своите поздравления към организаторите и автомобилните клубове, включили се в проявата. „Специално искам да благодаря на Иван Цолов, който вдъхна живот на тази идея  - нашият старопрестолен град да бъде домакин на това прекрасно събитие. Община Видин направи всичко възможно, за да предложи най-добрите условия за провеждането на ретро парада и да гарантира сигурността на участниците и на гражданите. Сигурен съм, че всеки автомобил, всеки мотоциклет, който се представя днес от своите собственици, е достоен да получи награда и вниманието на публиката. Затова пожелавам на всички успех, много хубави емоции и добро настроение!” - каза Ценков. От своя страна Иван Цолов също благодари на видинския кмет, защото е удържал на думата си, давайки обещанието този парад да се превърне в традиционен.

Гости на парада.
Община Видин

Сред участниците в събитието имаше хора, родени във Видин, но живеещи в различни градове на България и в чужбина. Като Найден Марков от Пловдив, който се представи с KDF KUBELWAGEN 1943 г. и спечели приза на Организатора, като Людмил Стоянов, който от 22 години живее в Америка, а неговият Mercedes Gazelle 1929 г. привлече много любопитни.


Тази година кметът Огнян Ценков връчи своя приз на главния виновник за ретро парада - Иван Цолов, с пожеланието и занапред да бъде верен на каузата. Бяха раздадени редица специални награди на клубове и участници. Сред отличените са автоклубовете „Ретромобил”, Румъния, „Парачин”, Сърбия и „Хан Кубрат”, България. Наградата на публиката бе за Васил Георгиев, който се представи  с Alfa Romeo Duetto Spider 1966 г. Отличие за вай-автентичен мотоциклет - BMW R12 получи Никола Манев.

Десетки награди, осигурени от спонсорите на събитието, бяха раздадени в организираната томбола. За нея Община Видин предостави 40 билета за предстоящите представления от фестивала Летни вечери на операта и балета „Баба Вида” - на 5 и 6 август. Най-големите награди бяха велосипед и телевизор.