Стартира изпълнението на проекта Free fest „Магията на Мездра”
Стартира изпълнението на проекта Free fest „Магията на Мездра” / Община Мездра

Община Мездра започва изпълнението на проекта Free fest „Магията на Мездра”, който ще бъде финансиран по линия на Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) на Европейския съюз. Договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ подписаха в столицата кметът Иван Аспарухов и и. д. главен директор и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Снежина Славчева. Проектът ще бъде финансиран по схема BG161PO001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”.

Той е на обща стойност малко над 515 000 лв., а срокът за неговото реализиране - 24 месеца, т. е. до края на август 2015 г. 95% от средствата (около 490 хил. лв.) ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, а останалите 5% (25 хил. лв.) е собственият принос на Общината. Партньорска организация е градското НЧ „Просвета - 1925”.

Фри фестът „Магията на Мездра” ще се проведе в началото на традиционните майски празници на културата през пролетта на 2014 и на 2015 г. Той ще продължи четири дни, като се предвижда да стартира на 3 май с посрещане на ж. п. гарата на „Музите на съвременните изкуства”, символизиращи новите творчески стилове, които ще се срещнат в центъра на града с „Музите на традиционните изкуства”.

В рамките на проекта ще бъдат обособени артистични зони за всяка муза, където в продължение на два дни професионални музиканти, певци и танцьори ще предават своя опит на колегите си аматьори. На 5 май ще се състоят четири смесени концерта в четирите края на Мездра: в Археологически комплекс „Калето”, на площад „Македония”, пред Детския комплекс (Младежкия дом) и в двора на СОУ „Иван Вазов”.

Кулминацията на самобитното културно събитие ще бъде навръх Деня на Мездра - 6 май (Гергьовден), когато участниците във фестивала ще направят дефиле по улиците на града с четири лъча и ще се състои заключителен концерт на пл. „България”. В спектакъла ще се изявят както професионални музиканти, певци и танцьори, така и самодейци в областта на фолклора, старите градски песни, духовата, етно, рок, поп и джаз музика, класическите и модерните танци, спортната акробатика и мажоретни състави, в т. ч. ромски изпълнители, хора с увреждания и представители на общините Борован, Криводол и Роман.

За успешното реализиране на Free fest „Магията на Мездра” ще бъде закупена модерна сцена с размери 12х12 метра и специализирано оборудване към нея, която ще бъде монтирана на централния градски площад. След приключване на проекта новата придобивка ще се ползва за провеждането на културни мероприятия, организирани от Общината, както и на прояви с участието на читалищните формации и останалите местни творчески групи.