Отсеченото дърво
Отсеченото дърво / Община Мездра
Керамично гърне със сребърни монети е открито при изкореняването на плодно дърво в Мездра, намиращо се на ул.”Александър Стамболийски № 99”. 182 монети са предадени на Регионален исторически музей – Враца. Очаква се Министерство на културата да се произнесе и да внесе повече яснота за културно-историческата стойност на находката.

Искането за премахване на дървото е постъпило в Общината на 17 август. При проверката на място представители на отдел „Екология“ установили, че на посочения адрес, собственост на Петя и Нели Кръстеви има засадена джанка на видима възраст 70 години и височина 7-8 метра. Тя се намирала на общата граница с имота на заявителя Венелин Цолов, до изградена прозирна ограда.
Общинска екологична инспекция издала предписание в срок до 20 септември собствениците на имота да предприемат адекватни и ефективни мерки  за почистване буйната растителност, както и да отсекат плодното дърво. При изпълнение на предписанието собствениците открили в корените на дървото керамичното гърне със сребърни монети. 

Отсеченото дърво
Община Мездра