Селяни искат прокурорска проверка
Селяни искат прокурорска проверка / Дарик Враца
Кирил Илиев
37561
Кирил Илиев
Жители на селото
Кирил Илиев
Жители на селото
  • Кирил Илиев
  • Жители на селото
  • Кирил Илиев
  • Жители на селото

Да се сезира прокуратурата за неправомерно изхарчени пари от страна на кмета, това поискаха днес жители на с.Бели извор. Скандалът с парите от дарение в размер на 7 900 лв. се разрази във вторник, когато общинският съветник Кирил Илиев обяви по време на заседание на Общинския съвет, че кметът на село Бели Извор - Тошо Младенов, е похарчил без да има право 3 850 лв. Ден по-късно и Младенов обвини Кирил Илиев, че представил невярна фактура за пари от същото дарение.

Днес на събранието на пенсионерския клуб в селото присъстваха скулпторите, издали въпросната фактура, като заявиха, че няма нищо нередно и че фактурата е напълно редовна. Кметът, който бе в началото на събранието, си тръгна и не остана до обсъждането на точката с парите. Участващите жители бяха категорични, че не са разрешавали да се отделят суми за футболен отбор, каквото бе предварителното обяснение на кмета за похарчените от него пари. Според тях селото няма футболен отбор, тъй като в този, който се представял за такъв местни хора не играят, въпреки желанието на мнозина. Проверка на Дарик установи, че "Спортист" Бели Извор играе в "А" Окръжна група и има редовно картотекирани играчи.

Селяни искат прокурорска проверка
netinfo

От изказванията стана ясно, че волята на дарителя е парите да се харчат само с разрешение на комисия, а тя не е давала разрешение да се отделят пари за футбол. Според хората, преди години същия кмет "издържал" несъществуващ женски баскетболен отбор и сега се притесняват, че може да става въпрос за подобна схема за източване на пари.

Жителите, участващи в срещата заявиха още, че селото не се чисти, въпреки изявлението на кмета, че всичко е изчистено. Някои събирали пари, за да платят на местен земеделски производител, за да почиства.

Пред Дарик общинският съветник Кирил Илиев заяви, че ще заведе дело за обида, заради обвинението за представена фалшива фактура.