/ Дарик Враца
Галина Евденова
98701
Галина Евденова
Галина Евденова
  • Галина Евденова
  • Галина Евденова
Две седмици повече ще учат вече от тази учебна година завършващите 7 клас. Краят на учебната година за тях ще е не както до сега на 15 юни, а на 30 юни. Това обяви днес във Враца директорът на РУО Враца Галина Евденова.

Тя представи и други нови моменти, които ще бъдат въведени от новата учебна година, касаещи учебни програми, правилата за провеждане на националното външно оценяване, приоритетни профили и специалности, и други.

Допълнително финансиране за професионални гимназии с маломерни паралелки

Удължаване на учебната година с две седмици ще има и за четвъртокласниците, но то ще влезе в сила от следващата 2019/2020 г. Нови учебни програми се въвеждат още от сега в 3,7 и 9 клас. В 3-ти клас ще има нов предмет - „Компютърно моделиране“, като обучението на учителите, които ще го преподават, вече е завършило.

В момента до 14 септември върви и обсъждане на различни предложения за промяна в Държавните образователни стандарти, обяви още Г.Евденова, като предложенията са качени на сайта на Министерството. 

Очаква се в скоро време, след влизане на държавния образователен стандарт за физическата среда  експертите от РУО в страната да започнат да правят оценки на капацитета на сградите на училищата. На базата на тази оценки ще се определя в бъдеще и броя на паралелките, които ще може да има всяко едно учебно заведение.

Откриха новата учебна година в училището за шампиони във Враца (СНИМКИ)

Предвижда се и в бъдеще да намалява приемът след 7 класв  икономическите профили и професии, за сметка на техническите специалности. Европейски проучване показва сериозен недостиг на такива специалисти, пренасищане на пазара на труда с икономисти, като и пропуски в познанията на учениците по математика, информатика, технологии и природни науки, затова и акцентът в бъдеще ще върху тези предмети.

Повече подробности за новите моменти чуйте в прикачените файлове.