Ротарианците от Мездра засадиха 105 дръвчета
Ротарианците от Мездра засадиха 105 дръвчета / netinfo

105 кестена засади Ротари  клуб Мездра в новата пешеходна алея на булевард „Александър Стамболийски" по случай 105 години от създаването на Rotary International.   Верни на девиза „За безкористна служба на обществото" представителите на най-голямата хуманитарна отганизация в света решиха да направят нещо полезно за родния си град.

„Пол Харис е основал Ротари с идеята да живеем в един по-добър свят. А какво по-хубаво от това в тази прекрасна алея да има дръвчета, които ще я направят още по-приятно място за разходка", заяви след края на екоинициативата Васил Христов - президент на Ротари клуб - Мездра.

Изборът на дървесния вид не е случаен. Защото кестенът е емблематичен за най-големия железопътен възел в Северозападна България. С него и с липи преди десетилетия са залесени почти всички градски улици, а в центъра на Мездра, до ж. п. гарата, се намира Алеята на кестените, която повече от половин век е любимо място за отмора на местните хора.

„Надяваме се, че след време алеята на бул. „Стамболийски" ще се превърне в белия дроб на нашия град", подчерта главният инициатор за организиране на залесителната акция Йордан Гергов.
През пролетта ротарианците от Мездра възнамеряват да възстановят трите чешми на централния площад „България", които не работят от години. Другият проект, който смятат да реализират последователите на Пол Харис, е монтирането на парен локомотив на изхода на града за столицата и Враца.