Редки птици забелязани в Монтанско и Видинско
Редки птици забелязани в Монтанско и Видинско / netinfo
Редки защитени птици откриха екоинспектори по време на "Среднозимното преброяване на зимуващите водолюбивите птици" на територията на областите Монтана и Видин.

На територията на РИОСВ – Монтана преброяването е извършено от екип с участието на експерт от направление „Защита на природата” и представител на Българско дружество за защита на птиците.

На брега на река Дунав при село Кошава, Видинско са наблюдавани два морски орeлa, които са рядък и защитен вид за България. 5 екземпляра от къдроглав пеликан са видяни при село Долно Линево, област Монтана, а 11 неми лебеда са наблюдавани около новостроящия се „Дунав мост 2”.

В язовир “Огоста” е установено е наличието на 7714 екземпляра от 14 вида водолюбиви птици, в река Дунав на 3000 екземпляра от 17 вида.

Най-многочислени са зеленоглавите патици, лиските и големите гмурци. Наблюдавани са и зимни бърнета, речни чайки, фишове, големи гмурци, гларуси, качулати потапници, звънарки и др. Извън водоемите са констатирани и други видове хищни и пойни птици – обикновен мишелов, кълвачи, сиви сврачки, кадънки и други

През зимата на миналата година в  язовир „Огоста”  са видяни 1116 екземпляра от 10 вида водолюбиви птици, а в река Дунав 1460 екземпляра от 20 вида.

...