Връчване на наградата
Връчване на наградата / РБ Христо Ботев Враца
 
Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца е горд носител на Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „Библиотеки и библиотечно дело“ за уебсайта „Карта на времето - дигитален архив на област Враца“, изграден по проект „Карта на времето”: www.kartanavremeto-vratsa.org. Най-голямото отличие в областта на книжовната култура бе връчено на директора на РБ - Враца Силвия Врачовска на официална церемония в къща музей „Христо Г. Данов” в Пловдив, в рамките на инициативата „Пловдив чете”.

„За нас е истинска чест да получим тази награда. Тя е голямото признание за работата на целия екип и поредно доказателство, че проектът „Карта на времето” е безценен и неповторим. Да притежаваме това отличие е голяма отговорност, но и стимул да продължим да утвърждаваме библиотеката като място, в което традицията среща модерното мислене“, каза директорът на библиотеката Силвия Врачовска.
Престижната награда се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата - автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители.
Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

Проект „Карта на времето - Създаване на дигитален архив на регион Враца - ХХ век - история, култура, бит и традиции, забележителности” представя автентична „картина” (чрез текст, звук, фотография) на живота на всяко от населените места на регион Враца. Ценни записи, документи и фотографии излизат от забвението, за да бъдат опазени и показани - представени по най-добрия общодостъпен начин, за да разкрият пред съвременника „житието” на един от най-колоритните и интересни региони на България. Магията на словото, на песента, на традицията.

Наградата

Обхванати са 123 населени места от 10-те общини на областта. Основният резултат е систематизирането и предоставянето на информацията и ресурсите чрез изграждането сайт на проекта: www.kartanavremeto-vratsa.org. В него простичките покъртителни човешки послания звучат и изглеждат различно. В края на 2018 г. публикуваните истории са 1 000, 800 са ретро снимките от различни периоди на ХХ в., 1 200 са качените снимки, направени по време на теренните обиколки, 500 - пълнотекстови документи - статии, краеведски и фолклорни текстове, 800 файла аудиозаписи и 50 видеоматериали, със свободен достъп до всички чрез сайта.

Част от текстовете, както и цялата информация за проекта, са достъпни и на английски език. Сайтът е разработен от Емилиян Кадийски и Светослав Василев, част от партньорската ни организация „Враца софтуер общество”, а концепцията е дело на специалиста в областта на краезнанието Калина Тодорова.
 
РБ Христо Ботев Враца