Поглед от горе
Поглед от горе / Дарик Враца
Във Враца днес, от 11 часа, пред паметника на св.Софроний Врачански ще бъде тържествено отбелязан Деня на народните будители.

В 11,30 часа, в градинката пред Дома на науката и техниката ще е първата копка на паметника-чешма в памет на известния български режисьор Людмил Кирков, който е родом от Враца.

От 16 часа, в двора на Възрожденския комплекс Свети Софриний Врачански, РИМ и общественика Иван Узунов организират среща -разговор „Спомен за фамилия Ганецовски“. На срещата се очаква Узунов да оповести и идеята си за създаване на алея на будителите във Възрожденския комплекс, за да могат поколенията след нас да не забравят местните хора,  допринесли за развитието на родния край.

Пак от 16 часа, в РИМ Враца може да влезете „В ателието на съвременния Врачански будител”. Организатори са регионалната структура на ГЕРБ, съвместно с музея, Регионална библиотека „Христо Ботев”, актьорът Емил Пеняшки, дизайнерът Росица Стоянова и литераторът Косьо Костадинов. Те ще включат в творчески ателиета с разнообразни културни дейности младите хора на Враца. Участие могат да вземат всички жители и госит на града.

От 18,30 часа, във фоайето на Градската концертна зала ще бъде открита документална изложба „Дух и Слово“, посветена на 90 години от рождението на композитора Александър Танев. От 19 часа започва концерт на Симфониета Враца и прожекция на филм, посветени на жизнения и творчески път на Александър Танев. Диригент ще е Христо Павлов, а солисти - Марта Танева - цигулка и Алекс Атанасов – контрабас.