Първа копка на реконструкцията на централната пешеходна зона във Видин (СНИМКИ)

/ Община Видин
На официалната церемония „Първа копка“ по проект „Основна реконструкция на централна пешеходна зона във Видин“ присъстваха кметът на Общината Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков, Видинският митрополит Даниил, арх. Ангел Недялков – главен архитект на Община Видин и ръководител на проекта, представители на фирмите, които изпълняват строително-монтажните работи, строителния надзор и външната техническа помощ, много гости и граждани.

Събитието се проведе в близост до входа към Центъра за услуги и информация в административната сграда на Община Видин.

Първа копка Видин

Огнян Ценков приветства присъстващите и заяви: „Поставяме началото на един изключително важен и полезен проект за Видин. Защото с неговото изпълнение не само ще променим визията на централната част на града и тя ще стане още по-привлекателно място за гражданите и гостите, но и ще създадем по-комфортна, безопасна и достъпна среда“.

Той призова гражданите да проявят разбиране и търпение, докато се осъществяват дейностите по проекта, като увери, че неудобствата ще бъдат ограничени до минимум и ще бъде направено необходимото, за да могат и търговците, и работещите в района на строителните дейности, да изпълняват своите задължения.

Видинският кмет изрази убеждението си, че с реализирането на проекта ще се преобрази центъра на нашия град, като подчерта неговата характерност и уникалност. А изграждането на новата пешеходна зона ще се впише в архитектурния ансамбъл на прилежащите сгради.

Ще се обособят места за отдих, зелени територии, ще се изгради енергоспестяващо осветление и ще се осигури видеонаблюдение. „Убеден съм, че всички жители на Видин ще бъдат възнаградени и ще се радват на прекрасния резултат“, подчерта Огнян Ценков. Тържествен водосвет за успеха на начинанието извърши Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил.

След това кметът на Общината, заедно с областния управител, с арх. Ангел Недялков, с Момчил Борисов, изпълнителен директор на „ВДХ“ АД (Строител на обекта) и с Видинския владика направиха символична първа копка и по този начин бе даден старт на строителните дейности.

Първа копка Видин

       
Проект „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, в рамките на Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на Оперативна програма "Региони в растеж", схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Видин".

Той е на обща стойност 11 954 145 лв., от които 9 689 660 лв. европейско финансиране, 1 709 940 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет и 554 545 лв. съфинансиране, осигурено от Община Видин.