Вършец
 Вършец / Дарик Враца
Проверяват различни места за настаняване в област Монтана, изградени чрез европейската Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013   В областта в този период са направени 25 къщи за гости, семейни хотели, вилно селище и почивен дом. Те трябва да бъдат проверени в следващите два месеца, според разпоредбите на главния прокурор. Освен документална проверка на проектите, полицаите ще разследват дали къщите се ползват по предназначение, какво сочат регистрите за настанените туристи и за колко нощувки е платен туристически данък.

От изпълнените 25 проекта по Мярката за изграждане и модернизиране на туристически обекти в област Монтана, най много са в община Берковица. Там са направени общо 6 къщи за гости, 4 семейни хотела, 1 вилно селище. То се намира в берковското в село Ягодово. В още 3 села на общината е имало еврофинансиране за туристически обекти – Бокиловци, Бързия и Слатина. Останалите са в общинския център.
Обяснимо следващата община в списъка с еврокъщи и хотели е балнеоложкия курорт Вършец. По проекти там са изградени 4 къщи за гости и 1 комплекс от къщи, и 1 почивен дом. Той се намира в село Спанчевци, също известно с минералните си извори.

Най-разпознаваемата туристическа дестинация в област Монтана – община Чипровци е само с четири европроекта за къщи за гости - една в град Чипровци и три в околните села - Митровци, Горна Ковачица и Челюстница.

В другата планинска община на област Монтана - Георги Дамяново има само два туристическа обекта, изградени по Програмата за развитие на селските райони. И двата са в село Копиловци. По един проект е изпълнен в село Громшин, община Бойчиновци и в село Ковачица, община Лом.