Искрен Дилов (в средата) обобщи исканията на протестиращите.
Искрен Дилов (в средата) обобщи исканията на протестиращите. / Дарик - Враца
И днес двадесетина граждани се събраха на протест срещу закриването на отделения във врачанската болница. Хората настояваха МБАЛ “Христо Ботев” да продължи да работи и да се гарантира нормалното обслужване на пациенти в нея. “Основното ни искане и днес, и вчера, и въобще е това да имаме болница във Враца и да имаме здравеопазване. Защото се оказва, че градът ни остава в нищото. И да не ми казват, че юридически това било така или иначе. Основният закон в тази държава е конституцията. В нея пише, че здравеопазването е безплатно. То се финансира по различни линии, включително и от бюджета, за да може да се предостави на гражданите. Точно това искаме. Не да ни обясняват, че тази болница била на загуба, защото била търговско дружество. Най-ненормалната и най-непонятната работа е как може ние да създаваме търговски дружества, които да търгуват със здравето на хората?! Здравето по презумпция е безценно!” – обобщи исканията на протестиращите един от организатори Искрен Дилов.

Протестиращите заявиха също, че зад техния протест не стоят никакви частни или политически интереси. “Ние сме тук като граждани, които искаме да лекуваме близките си, а не да ги погребваме” – каза още Дилов.

И днес хората от протеста продължаваха да настояват за оставката на директора на врачанската болница Орлин Цветков, не защото той е виновен за всички проблеми на здравното заведение, а защото смятат, че не може да се справи със задачата да реши проблемите. На протеста имаше и дългогодишен служител на болницата, който застана на страната на Орлин Цветков и заяви, че не той е виновен за сегашната ситуация.