протест Монтана
протест Монтана / Петя Димитрова
Стотина шофьори с коли и мотори блокираха днес няколко бензиностанции в Монтана, заради високите цени на горивата. Това е вторият съботен протест на недоволните граждани. Те нямат обяснение защо тук бензинът и дизелът са най-скъпи в страната. Между 2,72 и 2,35 лв/л дизелово гориво предлагат различните доставчици.

„Ще продължим да излизаме всяка събота, докато цената не бъде понижена до 2 лева", заяви Ася Петрова от организационната група на протеста.

Днес в Монтана да обявят недоволството си излязоха почти 100 души с автомобилите си. Блокадата, която направиха на първата бензиностанция не само не разгневи другите клиенти, а предизвика подкрепата им.

Протест Монтана
netinfo

Един от желаещите да заредят гориво точно в този момент на блокираната бензиностанция бе Огнян Денков. Докато изчакваше колоната да се изтегли, той каза: „Одобрявам действията на тези момчета, ако знаех и аз щях да се включа в протеста. В тая държава се цели хората да бъдат изгонени и България да остане географско понятие. Постоянно вдигат цените и правят всякакви глупости, които ни обезверяват".

Според него цените са такива защото властта ни унижава.

Протест Монтана
Петя Димитрова

Той си спомня как в Монтана бяха закрити професионални училища и заводи - тези, които създават вътрешния брутен продукт. От страна в челните места в селското стопанство, сега ядем боб и зеленчуци от Китай, възмущава се той. Огнян Денков е строител. Не е доволен от условията, при които се работи и се получават поръчки в бранша, децата му живеят в чужбина.

Протестът срещу горивата в Монтана има разрешение от местната власт. Продължителността му бе обявена за два часа. Няколко бензиностанции бяха блокирани за по около 20 минути. Полицейски патрули охраняваха колоната на недоволните и регулираха движението им в града.

Протест Монтана
netinfo