/ Община Монтана
„Когато бях много млад си представях, че в Народното събрание е цветът на нацията, елитът на нацията. След това се убедих, че това не е така. Имало е, има и ще има качествени народни представители, но не всички са такива. Смея да твърдя, че парламентът, който аз оглавих 2001-2005 беше много качествен".

Това сподели бившият служебен премиер и председател на ХХХІХ Народното събрание проф. Огнян Герджиков пред журналисти в Монтана. Той се срещна с тях преди тридесетото представяне на мемоарната си книга „Аз не бях политик”.

В препълнената голяма зала на Младежки дом – Монтана проф. Герджиков разказа за книгата си в литературно-музикален формат. Организатори на събитието са община Монтана, Ателие "Аб" и фондация „Доц. Борислав Великов – Монтана“.

Кметът Златко Живков с госта.
Община Монтана


„Ако искаш поне половината български народ да те намрази неистово, стани политик. Независимо от ударите, които понасях не съжалявам, защото е много важно човек да е чист първо пред съвестта си, това е основният критерии за мен. Имам усещането, че съм направил и някои добри неща през времето което бях в политиката”, каза още Герджиков. Според него, синхрон в в парламента трудно се постига, много по-важно е да се намери баланс.

Професорът по гражданско и търговско право е четвъртият министър-председател на страната, който е бил и председател на Народното събрание. Другите трима в следосвобожденска България са Стефан Стамболов, Александър Малинов и Александър Цанков.

„Когато той беше служебен премиер, Монтана получи голяма подкрепа за спортната си инфраструктура", припомни пред множеството хора кметът Златко Живков. Това беше много важно за хилядите любители на спорта от всички възрасти, защото сега разполагат с един модерен стадион, отговарящ на всички условия". Кметът благодари не само на професор Герджиков за подкрепата, а и на дългогодишния народен представител от региона Борислав Великов, без чието съдействие тя не би успяла.

Публиката.
Община Монтана


Огнян Герджиков е запален спортист и меломан. „Обичам да спортувам и още го правя - казва той. Не съм се отказал на 100 годишнината си да пробягам 100 метра за по-малко от 30 секунди". На събитието, за което има вече определена дата и час - 27 април, 2046 година от 16:30 часа, бяха покани всички журналисти от Монтана.