Представяне на книгата
Представяне на книгата / ВМРО - Враца
Малката зала на Младежки дом – гр. Монтана прие желаещите да видят премиерата на новата книга на Давид Давидов. Бивши офицери, сержанти и войници от някога славния гарнизон на военното летище в село Габровница, дойдоха за да се потопят отново в атмосферата на воинската си служба и своята младост. „Запейте, наша ескадрила…“ е първата по рода си войнишка книга. Произведение, което представя военната служба през погледа на обикновените войници от набор 1968 г.

В книгата са застъпени десетки образи на войници, сержанти и офицери, съпътствали военната служба на автора. Приятелства, вражди, лоялност, предателства и неминуемите сблъсъци на характери в различния поглед към света, но подчинени все пак на една обща идея и цел.
Авторът заявява, че книгата е и ярко отражение на епохата, в която се развива действието – втората половина на 80-те години на бурния двадесети век. Давид Давидов твърди също , че „Запейте, наша ескадрила…“ е и своеобразен отговор на все по-често чуващите се гласове за връщането на задължителната военна служба за българските младежи под една или друга форма.

Представяне на книгата

Оживената и емоционална дискусия върху книгата, десетките ярки спомени и възторзи завършиха с чудесен подарък за автора – един прекрасен макет на МИГ-23, поднесен му от някогашния комендант на гарнизона о. р. подполковник Борис Цветков, който и понастоящем е кмет на с. Габровница. Писателят прие подаръка с думите, че той със сигурност ще се превърне в семейна реликва, предавана от поколение на поколение.

На премиерата присъстваха съратници на Давид Давидов от ВМРО – Монтана, на които авторът благодари за осигуряването на залата за представяне на книгата. Бяха дошли верни приятели и спонсори на книгата от Видин и Своге, които са и сред героите на повествованието.

Новата си книга Давид Давидов вече подари на библиотеките във Враца, Вършец, Монтана и с. Долно Озирово. На 16 юли 2019 г. „Запейте наша ескадрила…“ ще бъде представена и в гр. Видин, където Давид Давидов е очакван от многобройните си бивши колеги, делили с него радости и неволи през времето на съвместната им служба на летището в с. Габровница.