/ Десислава Крумова
Директорът на областната дирекция на МВР - Видин ст.комисар Петър Коцин, заместник-окръжният прокурор Владислав Влашев и административният ръководител на Районна прокуратура - Видин Ваня Ненкова коментираха на специална пресконференция предотвратяването на умишлен палеж в областния град с мишена Гранично полицейско управление - Видин.

Старши комисар Коцин уточни, че в ОД на МВР - Видин на 26 февруари е получена оперативна информация за две лица, подготвящи тежко криминално престъпление на територията на областта и коментира:

„Беше създадена необходимата организация, лицата бяха засечени вечерта на входа на Видин от наши секретни постове, разположени в по-голямата част на града, тъй като към настоящия момент нямахме информация точно къде ще бъде извършено престъплението. Установихме жилище, в което те се настаниха, свалиха достатъчно количество храна и вода, за да могат да останат там в рамките на няколко дни, докато отшуми това, което са замислили и след това безпроблемно да се изтеглят…

Сутринта в сряда, на 27-ми около 4 часа и 5-6 минути, лицата напускат жилището, като всеки от тях носи на гърба си раница и сак. Насочиха се към сградата на ГПУ, откъм булеварда срещу бензиностанцията, едно от лицата прескочи оградата на ГПУ-то и в този момент другото лице забелязва разположените в близост полицаи, повиква обратно лицето и двамата успяват да се изтеглят в междублоковото пространство със саковете и раниците, които носеха.

Малко след това лицата са задържани, като се оказва, че в раниците и сака се намират 10-литрови бутилки с бензин, а за бутилката е прикрепено посредством тиксо пликче с химическо вещество, което при инжектиране на друго химическо вещество, се получава горене и бутилката може да експлодира като бомба“, съобщи директорът на видинската полиция.

Той уточни, че в близост до оградата на ГПУ-то на отстояние от 50 м има бензиностанция и на същото разстояние първият блок на жк „Гео Милев“ и на 100 м. първият блок на ж-к „Панония“ в областния град. Коцин коментира и близостта до оградата, където извършителите са прескочили на 10-тонен ГСМ, който към момента е бил пълен с около 5т. дизелово гориво. В близост е имало и друга цистерна с бензин.

Директорът на видинската полиция каза, че в жилището е намерен и револвер, който от газов е превърнат в бойно оръжие. Заместник-окръжният прокурор Влашев коментира, че на двете задържани лица, които не са от Видин, а родом от Лом и живеещи в София, е повдигнато обвинение за подготовка на палеж и имат наложени мерки за неотклонение задържане под стража от Районния съд във Видин.

Той каза, че се работи по всякакви версии, включително и връзка с палежа октомври месец, миналата година на колата на граничен полицай. Влашев каза, че е много тънка границата между това, което са опитали да извършат задържаните и опит за терористичен акт, но от чисто юридическа гледна точка не може да се квалифицира като такова.

 Прокурор Ваня Ненкова изказа благодари на служителите на МВР за бързата, навременна и професионална работа, защото биха били страшни последствията за града.