Община Мездра
Община Мездра / netinfo
Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков внася за разглеждане в Общинския съвет 8 докладни в сферата на образованието. Те касаят предложения до Министерството на образованието и науката /МОН/ за включване на 3 детски градини и 4 училища в Списъка на средищните учебни заведения и определяне на едно училище и като защитено през учебната 2017/2018г.
 
С влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, детските градини имат възможност да получат статут на защитени и/ или средищни. За средищна детска градина се определя общинска детска градина или част от нея в друго населено място, в която се обучат най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детска градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование, и която за тези деца е на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа, в друго населено място.
 
На основание Постановление №128 на Министерски съвет от 29.06.2017г. за определяне на критерии за включване в Списъка на средищните детски градини и училища, кметът на Общината предлага при актуализиране на списъка на средищните детски градини да бъдат включени: ДГ „Мир“ в гр. Мездра, ДГ “Детелина“-гр. Мездра и ДГ Звездичка“ в с. Зверино. Инж. Събков предлага и СУ “Иван Вазов“-гр. Мездра, СУ “Климент Охридски“- с. Зверино, ОУ“ Христо Ботев“-гр. Мездра и ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“-гр. Мездра да бъдат определени като средищни.
 
Училището в с. Зверино е предложено да бъде определено и като защитено. Към момента в СУ “Климент Охридски“- с. Зверино се обучават 188 ученици, като от тях 94 са пътуващи. За учебната 2017/2018г. очакваният брой  на пътуващите ученици до 16-годишна възраст към училището, което се предлага да бъде защитено, е 99 ученици, от следните населени места:  Игнатица, Габровница, Елисейна, Зли дол, Очин дол, Осеновлаг, Ребърково.
 
Осигурен е транспорт за пътуващите ученици до училището. Осигурени са и условия за целодневна организация на учебния ден за учебната 2017/2018 година. Подсигурено е столово хранене на място в ученическия стол.
 
Съгласно Постановление №128 на МС /29.06.2017г. за пътуващите деца и ученици до средищна детска градина и средищно училище се осигурява безплатен транспорт. Безплатен транспорт се осигурява и за всички други деца в задължителна предучилищна възраст  и за учениците от I-XII клас включително, които пътуват от населени места, в които няма детска градина или училище, което провежда обучение в съответната група или в съответния клас, или обратно.
 
За защитено училище по смисъла на чл. 54, ал.2 от ЗПУО се определя училище, което ако бъде закрито или преобразувано,  най-малко 10 ученици от I-VII ще пътуват не по-малко от 20 км. по  наличната пътна мрежа до най-близкото друго държавно или общинско училище, в което се провежда обучение в съответния клас, а учениците от VIII до X клас ще пътуват повече от 30 км.
 
Докладните, внесени от инж. Събков ще бъдат разгледани на предстоящото редовно заседание на ОбС-Мездра, което ще се проведе на 31-ви август.
 
Община Мездра