Пожарникар на годината
Пожарникар на годината / ОД на МВР Видин

На тържествена церемония във Видин комисар Станислав Генчев – директор на РД ПБЗН награди отличените огнеборци в Националния конкурс "Пожарникар на годината" за 2017 година.

Огнеборците поздрави и старши комисар Янко Янколов – директор на ОД МВР – Видин.
 

пожарникар Видин
ОД на МВР Видин


Комплексен победител в раздел „Пожарникар на годината” е главен инспектор Лъчезар Цеков – началник на РСПБЗН – Кула. Професионалната му кариера в МВР започва през 1989 година. През 2017 г. главен инспектор Цеков лично ръководи пожарогасителните действия при ликвидирането на два сложни горски пожара - в землищата на селата Киреево и Подгоре.

Първият – на площ от над 100 декара, вторият – на площ от около 400 декара. Пожарите са ликвидирани от пет екипа, ръководени от главен инспектор Цеков, в заварените граници. Спасени са над 1000 декара гора и 10 къщи в Подгоре. Началникът на кулската пожарна пряко участва в изграждането на  доброволни формирования и обучение на доброволци, провежда занимания с МПО „Млад огнеборец” и извършва множество проверки.
       
ОД на МВР Видин

Победител в подраздел „Изпълнителски състав” е  инспектор Румен Маринов – инспектор в РСПБЗН – Видин. Инспекторът работи в МВР от 1994 г. През последната година е участвал в множество комисии, комплексни, контролни и тематични проверки. Активно е провеждал занимания в училища и детски градини, обучавал е членове на МПО”Млад огнеборец”.

Победител в подраздел „Младши изпълнителски състав” е младши експерт Бисер Найденов – командир на екип в РСПБЗН – Белоградчик.

Огнеборец е от 1997 г. През 2017-та, като командир на екип, е участвал в ликвидирането на 48 произшествия. Служителят има съществен принос при овладяване и недопускане на негативни последици от възникналия пожар на 6 септември в землището на село Гюргич.
 

пожарникар Видин
ОД на МВР Видин

В резултат на силния вятър, огънят обхваща стърнища и площи със суха тревна растителност, разпространява се на голям фронт от около 3 км и навлиза в крайните дворове на селото.

ОД на МВР Видин

Благодарение на създадената организация от страна на младши експерт Найденов, като ръководител на място, пожарът е локализиран и ликвидиран своевременно, не  било допуснато унищожаване на жилищни сгради и стопански постройки в селото. 

Младши експерт Найденов, предотвратява бедствена ситуация на 8 октомври в хижа „Горски рай” в местността „Бекинска шобурка”, общ. Чупрене.

Като ръководител на екип организира спасяването и евакуацията на бедстващите туристи. В спасителната операция, той привлича доброволци и горски служители от Чупрене.

Независимо от тежките метеорологични условия (снежна покривка с дебелина около 60 см. и множество паднали дървета, вследствие на натрупания мокър сняг) и дългото разстояние до хижата - повече от километър след петчасова спасителна операция бедстващите туристи били евакуирани.