Гинка Чавдарова, Калин Каменов и Донка Михайлова.
Гинка Чавдарова, Калин Каменов и Донка Михайлова. / Дарик - Враца
В момента във Враца се провежда заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Повече от 10 теми включва дневния ред. Сред тях две бяха отличени като особено важни. Първата е анализ на проведени срещи с петима министри от кабинета Борисов 3 и предстоящите разговори с останалите министри. В началото на следващата седмица са срещите с министрите на труда и социалната политика и на околната среда и водите. На срещата с министъра на околната среда и водите ще бъде обсъдена особено актуалната тема за това, което предстои да се случи с такса “битови отпадъци” – каза в аванс Донка Михайлова – заместник председател на УС на НСОРБ.

На заседанието във Враца ще бъде обсъдена и утрешната среща на Управителния съвет на НСОРБ с комисията по регионална политика към Народното събрание. На нея основният въпрос, който ще бъде поставен, е рестартът на процеса на децентрализация с фокус върху финансовата децентрализация на общините.

Втората важна за общините тема, която се разглежда днес, са предстоящите преговори за бюджет 2018 г. На тях сдружението ще настоява за повече от предвидените средства за ремонт на пътища и за издръжка на общинските администрации, които вече страдат от липсата на достатъчно квалифицирани кадри, заради ниските заплати.

В заседанието на Управителния съвет на НСОРБ днес във Враца участват и кметове от врачанска област. Те ще могат да поставят за обсъждане проблеми на своите общини. Кметовете от Управителния съвет на сдружението се запознаят с една добра практика от общината-домакин. Теще научат повече за работата на Центъра за домашни грижи за независим и достоен живот във Враца.

Домакин на заседанието е кметът на Враца Калин Каменов, който бе определен от колегите си от Управителния съвет, като един от най-активните негови членове.