Богослужението, в което участваха двамата митрополити.
Богослужението, в което участваха двамата митрополити. / Петя Димитрова
Днес  криптата под храм „Свети Дух” в Монтана бе осветена и в нея ще се служи до освещаването на големия храм. Посветена е на светите архангели, които според християнското учение стоят пред престола Господен. Подготовката за освещаването на криптата като място за служене е започнала още вечерта в събота,  поясни Видинският владика Даниил в обръщението си след литургията днес. Положен е Антиминсът. / Бел. ред. В буквален превод от гръцко-латински антиминс означава „вместо трапеза”. Произлиза от гръц. дума "αντι" (вместо) и лат. дума "mensa" (олтарна маса, трапеза). Обикновено антиминсът е парче плат (лен или коприна) с размери малко по-големи от напрестолното Евангелие. Върху него се извършва св. Евхаристия. На него е изобразено погребението на Спасителя Христос. В горния край на плата е вшита частица от мощите на някой светец, а в противоположния стои саморъчният подпис на съответния архиерей на дадената епархия.  Антиминсът е също и свещен документ, който веществено запечатва непрекъснатата апостолска приемственост в Църквата. Това става по силата на собственоръчния архиерейски подпис, тъй като по древното правило - църковната пълнота се съхранява там, където е епископът. Антиминсът свидетелства за неговото присъствие там, където той физически е възпрепятстван да отиде./

Причастяване на дете.
Петя Димитрова


Стотици миряни посетиха днес отворения храм „Свети Дух”. Местният клир, предвождан от владиката Даниил служи от ранни зори до обяд в криптата.
За първата литургия в храма бе поканен и взе участие в нея и Врачанският митрополит Григорий. Той управляваше Видинска епархия във времето до избирането на настоящия владика.

Богослужението
Петя Димитрова


В словото си след светата литургия митрополит Даниил акцентира на греха себелюбие и на Божествената сила и благодат, които са ни необходими, за да го преодолеем. Той благодари на всички, участвали в градежа на храма. Отбеляза големите усилия на кмета Златко Живков и обещанието му всяко село от община Монтана през неговото управление да има православен храм.