новият директор на "Понсстройниженеринг" - поледният в дясно
новият директор на "Понсстройниженеринг" - поледният в дясно / Дарик Враца
До дни започва повторната работа по втория етап от проекта за Водния цикъл на Враца, обяви днес на нарочна пресконференция зам.кметът на Враца Мария Попова. След като Българската банка за развитие е поела управлението на активите на влязлата в процедура по несъстоятелност фирма „Понсстройинженеринг“ /работеща по етап II/ е решено да се даде шанс на фирмата да довърши започнатото, още повече, че част от дейността сега ще е в режим на неустойки, тоест пари няма да се дават. По думите на Попова след извършено обследване на участъците, по които е работила фирмата, се е оказало, че 25 % от свършеното е некачествено и трябва да се оправя наново. На въпрос на Дарик дали ще се наемат подизпълнители, новият оперативен директор на "Понсстройинженеринг" Борислав Димитров обяви, че на обектите във Враца ще работят само екипи на фирмата. Работата ще започне на 9 май и приоритетни ще бъдат участъците, в които има пресичане с Етап I и тези, които ще бъдат ремонтирани в най-скоро време от АПИ, като Крайречния булевард заради пътя до „Леденика“.

Очаква се работата по Пречиствателната станция да завърши до 30 юни, а до края на годината да започне и същинската работа по реконструкцията на довеждащия водопровод от „Среченска бара“.
До края на годината работата по Водния цикъл в самия град би трябвало да приключи, вкл.и възстановяването на пътните настилки. До 2020 година трябва да е готов и довеждащия водопровод.

Мария Попова обяви и че по всички договори, подписани по Водния цикъл на Враца има наложени финансови корекции, които са в размер на 27 млн.516 хил.лв., което прави над 50 % от всички пари платени до сега в първата фаза на проекта. „Причината е лошото управление на проекта“, заяви Попова и каза, че Община Враца обжалва тези корекции и прави всичко възможно те да бъдат намалени. За целта е наета и адвокатска фирма, която да работи по казусите.  По думите на Попова, новият кметски екип начело с Калин Каменов е заварил напълно провален проект „На 1 ноември 2015 година имаше забавяне по три от строителните договори, изключително влошена комуникация  между етапите на изпълнение…Не бяха налагани никакви неустойки за забавяне, работата течеше бавно, изпълнителите имитираха някаква дейност, доста често нямаше дори и имитация на дейност..“, обяви Попова.

Повече за ситуацията с Водния цикъл на Враца очаквайте утре в програмата на Дарик северозапад след 10 часа.