полицаи протест
полицаи протест / БГНЕС
Днес от 17.30 ч. до 18.30 ч. пред сградата на Областната дирекция на МВР  във Видин ще има протест на полицаи, това каза за „Дарик“ председателят на синдикалната им организация Емилиян Недялков. Той напомни, че още на националния протест на 5 юли в София те са изложили основните си искания и поддържайки започнатото, всеки месец в страната ще има и регионални протести. „Още с встъпването в длъжност на сегашния министър, поискахме среща с него, за да коментираме нашите искания, свързани с основната работна заплата и тъй като нямаше отклик взехме решение за провеждането на националния протест и на регионалните протести, които да напомнят, че поддържаме исканията си“, коментира Недялков.
 
Освен основното искане, свързано с повишаване на работната заплата на всички служители в МВР, другите искания са за заплащане на униформите на служителите, за което искане синдикалният лидер на видинските полицаи каза, че е проявена политическа воля и дори и в момента служители получават своите униформи, но този успех не трябва да е повод да се тушират протестите, защото това е нещо, което се дължи на служителите.
 
„Третото основно искане е да започне работа по създаването на нов закон за МВР, в чието изграждане да участват много експерти, говореше се и за външен одит на министерството, който би доказал защо при толкова голям бюджет нещата не вървят... Тази година бюджетът ни е по-голям от миналата и това е защото се увеличи с 20 % осигурителната вноска към НОИ...Това са промени, които касаят всички служители – и гранична полиция, и пожарна“, уточни Емилиян Недялков. Той и колегите му апелират за коректно и контролирано изразходване на бюджета на МВР.