Поетът раздаде автографи.
Поетът раздаде автографи. / Община Лом
Поетът Георги Атанасов представи най-новата си стихосбирка „Събличане на росата” в в олющената чакалня на старата жп-гара в Лом. Десетки любители на поезията присъстваха на необичайното за премиера на книга място, а творецът, който е родом от града, е сред инициаторите за възстановяването на 100-годишната гара и превръщането й в модерен културен център.
 
 „Лом е много важен за мен град, не само и заради Дунав. Все си мисля, че голямата река ни придава малко повече дълбочина на мисленето и на поведението. Ние не сме експресивни хора, ние сме друг тип хора и затова идвам в родния си град, защото съм до най-голяма степен сигурен, че ще бъда разбран. А тази уникална архитектура в старата жп-гара трябва да бъде не само съхранене, но и достъпна за хората” – сподели Георги Атанасов. 
 
Кметът Пенка Пенкова подкрепи идеята на поета и много ломчани жп-гарата да се възстанови и превърне в културно-информационен комплекс, в който деца, ученици и хора на културата и изкуството да творят. „Тази вековна сграда пази спомени за посрещания и изпращания, за любови и раздели, тя е край, но и начало, през които са минали стотици хиляди хора. Ще направя всичко възможно, с подкрепата на нашите съграждани, да не допуснем разрухата да сполети и тази красива сграда, както други в нашия град, да я възстановим и отново да и вдъхнем живот“ – каза Пенкова.
 
Общинският съвет вече е подкрепил проекта за възстновяване на старата жп-гара в Лом „Култура на крайната гара“, очаква се Министерският съвет да прехвърли собствеността на Община Лом, за да може да кандидатства за финансиране на ремонтните дейности и обзавеждане на сградата. 
 
Новата стихосбирка на Георги Атанасов „Събличане на росата“ бе представена от журналистката Анелия Гешева. В представянето участва и художничката Деница Дженкова, автор на илюстрациите. Вокална група „Шоколадче”, с ръководител Росица Кръстева, зарадва хората с изпълнения от най-новия репертоар на състава, а колеги и приятели на Георги Атанасов споделиха свои мисли за творчеството на писателя.