Подпомагат кандидат-студенти от видинско
Подпомагат кандидат-студенти от видинско / Община Видин

Трябва да постигнем единодействие в усилията ни за развитието на висшето образование в региона. Администрацията и частният сектор имат нужда от добре образовани и квалифицирани специалисти, които могат да бъдат подготвени в Обучителния център на Русенския университет във Видин. Това изтъкна областният управител на Видин Момчил Станков пред кметовете от региона, директори на училища и представители на местни земеделски, търговски и индустриални фирми, с които се срещна днес в Конферентния център на областната администрация.

„В момента сме на финалната права. Към настоящия момент имаме записани 66 редовни студенти”, посочи областният управител и увери присъстващите, че първата учебна година в Обучителния център на Русенски университет „Ангел Кънчев” във Видин ще бъде открита на 30 септември, от 16.00 часа в сградата на Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” (бившия ТМТ).

Станков представи възможностите за набиране на още кандидат-студенти по специалностите „Земеделска техника и технологии”, „Машинно инженерство”, „Електроника” и „Компютърни науки”. Той обърна специално внимание на специалността „Индустриален мениджмънт”, по която Русенският университет също обяви прием във Видин.

„Всички, които работите в администрацията,  в частните фирми, вече усещате изключителния проблем, който имаме с човешкия капитал. Обучителният център е   възможност за града и областта, да успеем за запазим хората да останат тук и да решим този проблем. Инициативата се развива успешно и нека я разгласяваме сред повече хора”, апелира към участниците председателят на Общински съвет-Видин Генади Велков.

Кметът на община Видин Огнян Ценков съобщи, че на следващото заседание на Общинския съвет, насрочено за 22 юли, ще внесе предложение 5000 лева от общинския бюджет, предвидени за дарения, да бъдат определени за подпомагане на студенти, които ще се обучават в държавни висши учебни заведения на територията на областта. Финансовото и социалното състояние на кандидат-студентите ще бъде водещият критерий за предоставянето на помощта за обучението им, отбеляза Огнян Ценков, който заедно с Момчил Станков и Генади Велков даряват лични средства за обучението на кандидат-студенти. Кметът на Видин призова колегите си от региона също да създадат механизъм за допълнително подпомагане на хора, които поради финансови затруднения нямат възможност да продължат образованието си.

„До момента от община Ружинци са се записали 5 редовни студенти на Русенския университет, очаквам до края на кампанията броят им да се удвои”, каза кметът Александър Александров, който вече е подпомогнал със стипендии кандидат-студенти.

Кметът на Ново село Георги Стоенелов сподели, че от общинския бюджет се отделят средства за стипендии на деца от социалните домове и пое ангажимент на заседанието на Общинския съвет през следващата седмица да бъде обсъдена и финансовата подкрепа за кандидат-студенти от общината. „Населението в Ново село много се вълнува”, отбеляза Стоенелов по повод инициативата за създаването на университетския център във Видин. Кметът на община Бойница Анета Генчева също се ангажира да внесе в Общинския съвет предложение за финансиране на обучението на млади хора от общината.

„Обсъждаме идеята да осигурим стипендия за семестриалните такси на един кандидат студент за целия период на обучение по специалността „Земеделска техника и технологии”, каза председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Александър Александров. Той изрази оптимизъм за успеха на инициативата за висш образователен център в града и даде препоръки за засилване на разяснителната кампания сред обществеността.

В хода на дискусията мнения изразиха заместник областният управител Елка Георгиева, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева, кметът на община Димово Лозан Лозанов, заместник кметът на община Белоградчик Росен Младенов и секретарят на община Брегово Сергей Здравковски.

Приемът в Обучителен център – Видин към Русенски университет „Ангел Кънчев” ще продължи до края на кандидатстудентската кампания през септември или до запълване на обявените по държавна поръчка места за образователно квалификационна степен „бакалавър”. Набират се кандидати по следните 5 специалности: Машинно инженерство, Земеделска техника и технологии, Индустриален мениджмънт,  Електроника, Компютърни науки.  Обявените специалности са в редовна форма на обучение. Семестриалната такса за всяка от тях е в размер на 280 лева. Заявления за кандидатстване и записване се приемат всеки работен ден от 09.30 до 17.30 часа в Центъра на прием на документи в Областна администрация-Видин, ул. „Дунавска” №6.