ТСБ Враца
ТСБ Враца / Дарик Враца
Намаляват домакинствата с достъп до интернет в Област Враца, съобщиха от Териториалното статистическо бюро Северозапад. Ако за страната през 2017 г. 67,3 % от домакинствата използват интернет и това ръст е ръст спрямо 2016 г. 3,8 пункта, то във врачанско процентът е 64 %,  с 6,8 пункта по-ниско спрямо 2016 г. Резултатите са от проведено изследване за използване на информационно-комуникационните технологии в домакинствата.

Лицата в областта, използващи регулярно интернет, т.е. всеки ден или поне веднъж седмично също се увеличават от 56.1% през 2016 г. на 62.9% през 2017 година.

Най-активни потребители в мрежата в страната са младежите на възраст между 16 и 24 години.

Мъжете в област Враца са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 65.3 и 60.5%. Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование – 86.9% от лицата с висше образование, 62.9% от лицата със средно образование и едва 35.6% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите които предоставя глобалната мрежа.
 
През 2017 г. регулярните интернет потребители в страната използват най-често мрежата с цел комуникация. Почти всички  от тях посочват, че използват интернет за изпращане/получаване на е - поща, разговори или видеоразговори (чрез приложения за комуникация като Viber, Skyре и др.) или за участие в социални мрежи (Фейсбук, Туитър и др.).

За достъп до информация (четене на онлайн вестници, новини или намиране на информация за стоки и услуги) от удобствата на глобалната мрежа също се възползват голям процент от анкетираните лица.

През 2017 г. 18.7% от лицата в областта използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация и местното самоуправление при средно 20.7% за страната, като спрямо 2016 г. за областта се наблюдава намаление с 2.8%.

В отделните области този относителен дял варира между 36.7% за Монтана и 9.0% за област Разград. По този показател област Враца заема 11-то място в страната.                                                                                                          

Най-значителен е делът на лицата, които са получавали информация от интернет страница или уебсайт на публичната администрация, следван от дела на изтеглилите формуляри от официална интернет страница и изпратилите попълнени формуляри през последните дванадесет месеца.

През 2017 г. се увеличава и делът на лицата, които пазаруват за лични нужди онлайн.  За Северозападният район той е 19.1% , при средно за страната – 17.7%, което е със 2.9 процентни пункта повече спрямо 2016 година.
      
 
ТСБ Северозапад