По-добри здравни грижи за децата в Бяла Слатина
По-добри здравни грижи за децата в Бяла Слатина / снимка: Дарик Враца

Специализиран педиатричен кабинет предстои да бъде открит в община Бяла Слатина. Тя е една от общините в Дунавския регион, които работят по проект „Нека по-добре да защитим и да се грижим за здравето на нашите деца, живеещи по поречието на река Дунав".

Той предвижда да бъдат ремонтирани, преобзаведени и оборудвани 23 детски медицински кабинета в общини от Дунавския регион. Общото население на тези общини възлиза на 505 000 души в 316 населени места, от тях около 70 000 са деца. Целта на проекта е да бъде подобрено здравословното състояние и благосъстоянието на децата в целевите общини чрез подобряване на достъпа на децата до специализирани здравни грижи; защита и грижи на детското здраве, профилактика, навременна диагностика и подходящо лечение.

Общата сума на предвидените разходи по проекта е 320 973 Евро. След началото на реформата на здравната система, значителен дял от населението, най-вече живеещите в селата, загуби достъпа си до медицински грижи. Почти всички от местните медицински служби или центрове в населените места извън общинския център бяха затворени.