Отново обсъждат икономическото състояние на Северозапада
Отново обсъждат икономическото състояние на Северозапада / Дарик Враца архив

Развитието на изоставащите региони е темата на национална конференция, която ще бъде проведена в Монтана на 18 юли. Организатори са Общината, Съюзът на икономистите в България, Асоциацията на българските градове и региони и Асоциацията на планинските общини.

Според предварителната програма, кметът на Монтана Златко Живков ще говори пред участниците за „Ускореното развитие на общината в контекста на стратегията за преодоляване на диспропорциите в изоставащите региони”.

Модератор на първия панел на конференцията от 10 до 12 часа е Ергин Емин – директор на Асоциацията на българските градове и региони.  В това време на форумът ще бъдат разисквани мерките за изпълнение на целенасочената инвестиционна програма в подкрепа развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа – Сакар, пограничните планински, полупланински и слабо развити райони. Програмата бе одобрена от правителството през декември 2015 година.

Във втората част на конференцията модератор е професор Кръстьо Петков – председател на Съюза на икономистите в България. Презентация за „Демографската криза и съществуват ли потенциални демографски възможности за развитие на изоставащите региони” ще направи доцент д-р Йордан Калчев. „Социално-икономическото отдалечаване и работи ли регионалната политика в България?” ще представи доцент д-р Александър Цветков.

В конференцията се очаква да се включат  инж. Пламен Дилков, д-р Николай Минеков и д-р Александър Трифонов по темите „Долен Дунав като инвестиционна перспектива пред хидроенергетиката – технологични решения, финансово-икономически и екологични ефекти”, „Клъстерен подход за публично-частно партньорство в насърчаване на инвестициите и предприемачеството” и „ Как да ползваме бюджетните ресурси и европейското финансиране в общините”.

Форумът ще се проведе в малка зала на Младежки дом – Монтана.

На конференцията ще бъде обсъдена инициатива за създаване на Регионален фонд за инвестиции с център Монтана.