/ sxc.hu
От 1 септември до 17 октомври са регистрирани 7 потвърдени и 6 вероятни случая на вирусен хепатит тип А в регион Монтана. От тях 3 потвърдени и 5 вероятни случая са в кв. Кошарник, в областния център. Всички заразени са деца на възраст между 2 и 10 год. Регистрирани са 5 семейни огнища, като в едно в семействата са заболели 2 деца.

Само в квартал „Кошарник“ в Монтана здравните инспектори разкриха три случая на хепатит А. В единия от тях е заболяло момченце на 5 години. То е посещавало детската градина в квартала и за да се избегне разпространението на вируса в заведението е извършена крайна дезинфекция. Всички служители и деца са изследвани и резултатите са в норма. Ще бъде извършвано наблюдение в рамките на 45 дни на всички, които са били в контакт със заболялото дете, съобщават от Регионалната здравна служба в Монтана.

От Регионалната здравна служба в Монтана уточняват, че са предприети необходимите противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на инфекцията.

С предписание до кмета на община Монтана е направена огнищна дезинфекция в домовете и дворовете на болните и текуща дезинфекция в кв. „Кошарник“.