Откриването на изложбата.
Откриването на изложбата. / ТПП Враца
Изложба "Разрушение и съзидание“ бе открита днес във фоайето на СУ "Христо Ботев" във Враца. Организатори на експозицията са Регионален академичен център Враца, Институтът по математика и информатика при БАН и Регионалният исторически музей във Велико Търново.

Изложбата беше открита от Илиана Филипова - изпълнителен директор на ТПП - Враца. Тя обясни, че изложбата е част от проекта "Майсторът и времето", по който е цифровизирано цялото архитектурното творчество на Колю Фичето. Официални гости на откриването бяха областният управител Момчил Младенов и кметът на Враца Калин Каменов.

Самата изложба бе представена от екипа, който я е разработил: Стефка Кънчева – тематико-експозиционен план, доц. д-р Галина Богданова и Николай Ноев – дигитализация.

Експозицията се състои от 15 платна, представящи някои от най-популярните архитектурни шедьоври на Колю Фичето. Сред представените обекти са къщата с маймунката, ханът на Хаджи Николи, църквата "Св. Спас", старият катедрален храм "Рождество Богородично" във Велико Търново, Преображенският манастир, Килифаревският манастир, покритите мостове в Ловеч и Белене, и църквата "Св. Троица" в Свищов.