Изложбата във Видин.
Изложбата във Видин. / Община Видин
Изложба „Стари видински къщи” на художника Петър Дарковски бе открита днес във Видин. Творбите са подредени в залата на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” в града. Изложбата е част от празничната програма, посветена на духовния празник на Видин - Димитровден. Приветствие от името на кмета на Огнян Ценков поднесе Емилия Николова, директор на Дирекция  „Хуманитарни дейности”.

Тя призова всички жители и гости на града до 23 ноември да посетят изложбата и се насладят на творбите на Петър Дарковски, показващи архитектурата на старите български къщи. Картините ни връщат години назад в Следосвобожденския Видин, когато за сравнително кратки срокове градът се разделя с ориенталския си вид и строителството се ориентира към неостиловете, които идват от Централна Европа.

Фасадите на сградите се разнообразяват с украсителни елементи, мрамор и дървен материал, внасяни от Будапеща, Виена, Италия и Трансилвания. Тези стилове повлияват върху развитието на новия европейски архитектурен облик на града и го определят и до днес.

Една от картините.
Община Видин

Петър Дарковски живее и твори във Видин. Има самостоятелни изложби в София, Пловдив, Русе, Карлово и др. Собственици на негови картини са галерии в страната и чужбина.