/ Петя Димитрова
За писателя Северозападът бе приказка, а човекът - дълго изречение, написано с любов и вдъхновение, ала пълно с много правописни грешки
Йордан Радичков
99382
Йордан Радичков
  • Йордан Радичков
Архивен запис на Йордан Радичков чуха всички събрали се днес да почетат 89-тата годишнина от рождението на писателя през паметника му в Монтана.

„Човек не трябва да остава сам. Трябва да се обърне към себеподобните. Всички хора са братя по между си. Лошо е, когато човек сам се бори за нещо и като го спечели, за какво го печели тогава?. Тези думи на твореца, проникнал дълбоко в душите ни, прозвучаха отново, за да ни напомнят, че:

"Човек непрекъснато трябва да се сродява с хората, с които живее. Ние никога не знаем кой ще срещнем и кой ще настигнем по пътя си….Първо трябва да знаем къде ни е болката и от какво ни боли.”

По повод годишнината в библиотеката в Монтана е организирана изложба с автографи на Радичков. По-късно днес в 17:00 ч. там ще бъдат връчени наградите на победителите от програмата „Децата на Монтана четат 2018“. В началото на месеца библиотекарите в Монтана отправиха призив към колегите в страната за обща инициатива „Опит за летене” из творчеството на Радичков в дните от 22- ри до 26-ти октомври.

Празникът
Петя Димитрова

На 29 октомври от 18:00 ч. в рамките на Радичковите дни традиционен концерт ще представят младите таланти от ОДК „Ние, врабчетата”. До края на месеца в Художествена галерия „Кирил Петров” и експозиционна зала „Кутловица” ще остане националната изложба биенале „Тенец”. Тя също е посветена на творчеството на Йордан Радичков и включва творби на 222-ма автори в областта на графиката, живописта, скулптурата и приложното изкуство.
Празникът
netinfo

Днес художниците от Монтана за пореден път се събраха на поляната пред стария дъб в село Калиманица – родното място на Радичков. Под вековното дърво всяка година те отбелязват рождения ден на писателя, за когото Северозапада е приказка, а човекът е едно дълго изречение, написано с любов и вдъхновение, ала пълно с много правописни грешки.

Художници
netinfo

В Берковица днес от 11:00 часа пред  „Дървото на живота“ на пл. Йордан Радичков“ в Берковица имаше тържество, на което бе връчена годишната награда за изключителен принос към Община Берковица за 2018 г.. Тя отиде при внука на Йордан Радичков за приноса му в културния живот на общината и популяризиране на берковския край.

По-късно от 17:30 часа в изложбената зала на къща-музей „Иван Вазов“ ще бъде открита изложба за писателя-земляк, ще бъдат наградени победителите от фотоконкурса на тема: „Радичковите герои – животните“ и ще бъде изнесен кратък рецитал.

Радичков Берквица
Дарик Враца