Храмът "Св. Дух" в Монтана.
Храмът "Св. Дух" в Монтана. / Община Монтана
До момента вложените средства в изграждането му са над 2.5 млн. лева
480 000 лв. ще бъдат инвестирани в източноправославния храм „Свети Дух“ в Монтана тази година. Средствата са целева субсидия за капиталови разходи от общинския бюджет – това съобщават от градската управа.
 
322 800 лева е стойността на строителството, с което изцяло ще се промени западното пространство пред новата църква. То е на площ от пет декара, половината от които ще бъдат озеленени. На още толкова ще бъдат направени алеи, рампи, стълби и настилки от клинкерни плочи. Изпълнител е сдружение „Храм Монтана”,  като срокът за извършване на дейностите е 183 календарни дни. Вертикалната планировка ще бъде завършена с  монтиране на парково осветление и художествено осветление на фасадата. 
 
Разгънатата застроена площ на храма е 1088 м2. Капацитетът му е 550 - 600 човека. В подземната част на църквата,  на кота -3,50 м, има крипта  за съхранение на костите, извадени от съществуващите гробове на старите гробища. Второто ниво е решено като пространство за събиране на църковната общност за извършване на богослужения. На трето ниво е предвидено  пространство за църковния хор. До храма е построена камбанария с височина на купола 23,70 м. 
 
В строителството на най-големия храм в Северозапада от първата копка през 2007 година досега са инвестирани 2 566 968 лв. През следващите години предстои да бъдат изографисани стените и бъде направен иконостас.