Очакват икономии от такса битови отпадъци
Очакват икономии от такса битови отпадъци / Дарик Враца - архив

До три месеца ще е ясен начина на експлоатация и управление на сепариращата инсталация на депото за твърди битови отпадъци на Враца и Мездра, съобщи кметът на Враца инж.Н.Иванов. В момента се чака издаването на разрешение за ползване и комплексно разрешително за цялата система. Начинът по който ще се експлоатира ще бъде избран съвместно с Общински съвет Враца след изготвянето на  морфологичен анализ на отпадъците и на финансово -икономическа обосновка.

„Инсталацията трябва да се използва ефективно, да носи съответните ползи, за да се намаляват количествата отпадък, които се депонират и заедно с това да се осигуряват икономии на средства от такса битови отпадъци, и допълнителни приходи за двете общини.

Разчитаме, че през следващите три месеца ще бъдем готови за вземане на решение. Ако до тогава излязат разрешителните, инсталацията ще заработи, като ще се обслужва от звеното за управление на депото", обясни Н.Иванов.

Той допълни, че ще се разгледа и вариант за изгаряне на част от отпадъците в „Холсим", но това отново ще е обект на анализ. „Законът е направен по такъв начин, че общините не само са задължени, но са и стимулирани да намаляват количеството на депонираните отпадъци", каза още кметът на Враца.

В тази връзка той напомни, че през настоящата година данъците и таксите в Община Враца, вкл. такса битови отпадъци няма да се увеличават.