съд
съд / Thinkstock/Getty Images
Мъжът дал заем от 200 лева, срещу които получил 860 лв.
Районна прокуратура – Козлодуй внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б. Илиев за изнудване с цел имотна облага. Обвиняемият Илиев е осъждан, като срещу него има висящо и неприключено в Окръжен съд – Враца дело за убийство. Известен е като личност с висока степен на обществена опасност, познат е на органите на МВР и поддържа връзки с криминално проявени лица от региона.
 
Пострадалият Т. Т. се познавал с обвиняемия Илиев, като през ноември 2016 г. го помолил за паричен заем в размер на 200 лв., поради нужда от средства за лечение. Исканата сума му била дадена с условие за погасяването й в срок от една седмица и лихва от 200 лв.
 
Пострадалият не успял да се издължи в срок и му занесъл едно прасе с намерението да го даде на Илиев и впоследствие сумата за него да бъде приспадната от задължението. Заемодателят го взел, като оценил животното за сумата от 80 лв. В същото време той заявил на длъжника, че поради просроченото задължение ще трябва всяка седмица да му дава по 200 лв. Това условие два пъти било изпълнено от пострадалия.
 
След тези събития обвиняемият Илиев срещнал на улица жената, с която Т. Т. живеел на съпружески начала, и съобщил, че заради закъснението на погасяване на заема му дължат до март 2017 г., на всяко 25-то число, да изплащат сумата от 300 лв. В противен случай „ще бъдат пребити от синовете му“.
 
Бабата на пострадалия Т. му дала дебитната си карта, по която получавала пенсия от 160 лв. месечно, която той предал на Илиев, за да тегли сумата от банкомата, за да погасява задължението си.
 
Няколко дни по-късно бащата на пострадалия се видял с Илиев и му съобщил, че няма да му се дават повече пари за задължението, тъй като са дали достатъчно и да остави сина му на мира.
 
На 26.12.2016 г. сутринта пред дома на пострадалия Т. Т. спрял автомобил, от който излезли обвиняемият Илиев с двамата му синове, които носели по една метална тръба и отправяли заплахи на висок глас. След предупреждение от страна на стопаните, че ще се обадят в полицията, тримата се оттеглили. На местопроизшествието пристигнал полицейски патрул, който установил случилото си и извършил действия по издирването на извършителите с цел предупреждение. През следващите дни изнудването продължило чрез обаждания по мобилен телефон, както на пострадалия, така и на негов роднина, за което Т. Т. съобщил в полицията.
 
На 28.12.2016 г. пострадалият Т., при полицейско наблюдение, предал на Илиев сумата от 200 лв., след което Илиев, заедно със сина му, били задържани от органите на реда.
 
В хода на досъдебното производство обвиняемият не се признава за виновен в това, че чрез сила и заплашване принудил пострадалия мъж да му плати сумата от 860 лв. за даден от него заем в размер на 200 лв.
 
Предстои насрочване на делото от съда.