Обсъждат въвеждането на sms паркиране в Синя зона Враца
Обсъждат въвеждането на sms паркиране в Синя зона Враца / Дарик Враца

Възможностите за SMS паркиране в „Синя зона“ Враца ще бъдат разгледани на предстоящото заседание на Общинския съвет. Докладната е подготвена от директора на ОП „Паркинги и гаражи“ Цветан Илиев.  Той е убеден, че въвеждането на системата ще улесни обслужването на участъците в „Синята зона“, ще отпадне необходимостта да се търси контрольора, ако не е на близо,  ще може да се удължава и срока на престоя без се налага водачът да се връща до колата, не на последното място приходите от дадената зона ще се увеличат.

Цената за 1 час престои ще е 1 лев.  Според Цветан Илиев обхвата на „Синята зона“ също ще бъде преразгледан. Той ще направи предложение някой улици да отпаднат, като например частта от бул.“Никола Войводов“ от пл.Суми до гарата.

Готов е вече и първият ревизионен акт на предприятието. Сред установените нередности са липса на Система за финансово управление и контрол, липса на актове за имотите общинска собственост, предоставени на предприятието за управление, неправомерно сключени договори за отдаване на паркоместа в „Синя зона“ за по 40 лв. на месец, вместо по заложените в Наредбата 150 лв., неправилно получаване и съхранение на талоните и др..

„Има дадени препоръки за отстраняване на нередностите и вече съм предприел действия в тази насока“, обясни Илиев.  „Дружеството стопанисва 19 имота, от тях 9 имат актове за собственост, на 13 трябва да се издадат, а 6 имота представляват междублокови пространства и части от улични платна. За тях няма как да се получат актове за собственост, затова ще предложа тези спорни обекти да отпаднат от списъка със стопанисваните“.

Според Илиев до есента е напълно възможно да бъде въведено sms паркирането, както и да бъде закупен репатриращ автомобил.