Обсъждаха стратегията за електронно управление в Република България
Обсъждаха стратегията за електронно управление в Република България / Областна администрация Враца

Най-важните моменти от Общата стратегия за електронно управление в Република България бяха представени на първото заседание на Областния консултативен съвет по електронно управление и информационна сигурност към Областния съвет за развитие на област Враца. Гост бе Иван Станев - директор Дирекция „Електронно управление" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Като членове на Консултативния съвет в заседанието взеха участие представители на общините - Враца, Козлодуй, Борован, Криводол, Оряхово, Роман, Бяла Слатина, Мездра.

Електронното управление трябва да осигури по-качествени и достъпни услуги за гражданите и бизнеса, да подобри ефикасността и ефективността на администрацията, като така ще се повиши нейната прозрачност и отчетност. По този начин ще се повиши и доверието, и сигурността на потребителите.

На срещата бяха очертани някои основни проблеми във връзка с реализирането на електронното управление, като: електронните различия между институциите, недостатъчната сигурност по отношение на представяните услуги, липсата на развита система на държавните администрации до малките населени места, липсата на инфраструктурна осигуреност, ясно очертани правила за комуникация или т. нар. обмен на данни и не последно място малкото подготвени специалисти в областта.

Заместник областният управител инж.Валентин Литов сподели, че за Врачанска област направлението гр. Мездра - гр. Роман е с най-малка оптична свързаност, която обаче до 2014 г. е предвидено да бъде доразвита. Към момента Областна администрация Враца обменя електронно документи с пет от общините, като се предвижда в най-скоро да се започне работа по този начин и с останалите общини.

Съществен проблем при предоставянето на електронни услуги, според представителя на Община Козлодуй, е честата промяна в Списъка с унифицираните наименования на административните услуги. От Бяла Слатина пък предлагат  административните услуги по електронен път до малките населени места да се предоставят  чрез съответните кметства. На въпросите на присъстващите отговори Иван Станев, който представи накратко и това, което се прави в момента на централно ниво по отношение на електронното управление.

Областна администрация Враца е втората в страната след Софийската, която има вече свой Областен консултативен съвет по Електронно управление.